Cartoful dulce vs cartoful alb

În ultima vreme cartofii dulci au început să fie des consumați de către români pe principiul că sunt mult mai sănătoși decât cei normali, albi. Foarte multe articole pe tema aceasta aprobă acestă idée. În schimb astăzi eu aș vrea să subliniez proprietățile benefice ale ambelor tipuri de cartof.

Așa cum se subliniează și se aduce în atenția noastră în cartea „Nutriția în ciclul de viață” UMF „interesul omenirii pentru tinerețea veșnică,… alimentația anti-aging ….interesant este faptul ca nu doar cantitatea de zahăr din alimente influentează îmbătrânirea cutanată …un rol important deținându-l modul de gătire „. Ce trebuie noi să înțelegem este faptul ca orice aliment este sănătos și util în alimentația noastră atâta timp cât avem grijă și atenție asupra modului de gătire. Cartofii albi, fierți sau copți în coajă la cuptor este o masă sănătoasă, in schimb cartofii prăjți în ulei de proastă calitate determină o masă hipercalorică, slab nutrițională și pro-inflamatoare.

” Obezitatea reprezintă o problemă de nutriție și este cauzată de persistența pe termen lunga unui dezechilibru energetic major… de o alimentație de calitate îndoielnică și de sedentarism”

„Nutriția în ciclul de viață”- UMF Târgul Mureș

După părerea mea ambele tipuri de cartofi sunt sănătoși. Evident că astăzi este mult mai „fancy” să consumăm cartofi dulci crezând că avem o masă sănătoasă, care poate ne și ajută să slăbim. Însă, dacă aceștia sunt prăjiți, iertați-mă că vă spun dar sunt mai calorici decât cei clasici. O porție de cartofi albi prăjiți are 120 kca, 2 gr de proteine, 20 gr de carbohidrați ; o porție de cartofi dulci prăjiți conține 140 kca, 17 gr de carbohidrați datorită conținutului mai mare de fibre.

56862422_394212494747638_2485402694072664064_n

Haideți să vedem beneficiile cartofilor albi și a celor roșii :

Cartofi albi

Cartofi dulci

188 kca 180 kca
4 gr de fibre 6 gr de fibre
3 gr de zahar 13 gr de zahar
4 gr de proteine 4 gr de proteine
IG 82 IG 70
Contin cantitati mai mari de potasiu Contin cantitati mai mari de vitC, A,D,B6
Contin mai multe fibre

Indiferent de tipul de cartof consumat, un lucru este foarte important : elimină consumul lor în prezența untului, grăsimii sau a uleiului. Consumă-i fierți sau la cuptor/abur, condimentează-i cu multe mirodenii și ai grijă la cantitate și frecvența lor.

Atât cartoful alb cât și cel dulce este o variantă sănătoasă, benefică organismului nostru, fiind o sursă ideală de carbohidrați. A slăbi nu înseamnă a elimina consumul de cartofi. A slăbi ( în cazul în care este nevoie ) înseamnă a-ți regândi modalitatea de gătire a alimentelor.

Mănâncă simplu, echilibrat și foarte diversificat. Acesta este singurul secret într-un stil de viață sănătos. Sănătatea organsimului tău trebuie să fie mereu datoria; este obligația ta față de persoana ta. Alimentație sănătoasă, echilibrată, activitatea fizică zilnică, palată alimentară diversificată te vor ajuta cel mai mult. Aaa și să încercăm să nu ne mai stresăm atât de mult și să ne permitem mai mult timp pentru noi.

Lioara
Lioara
Energie, perseverenta, munca si multa incredere in sine! Lioara - Consultant in Nutritie & Lifestyle - Nutritionist Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings