Cum să mă distrez alături de o salată?

Salată, salată, salată…ar zice clientul…

Totul ține de cultura noastră alimentară. Trebuie să fiu sinceră și să recunosc că nici în casa copilăriei mele eu nu îmi amintesc de consumul zilnic de salată. Însă am avut atuul că mi-au plăcut de mică legumele. De ce zic ¬ de cultura noastra alimentar㬠? Deoarece la noi în țară consumul de verdețuri, de salate nu a fost pus niciodată pe locul 1.

Consumul de salate, de verdețuri a fost și încă este perceput cu o masă dietetică, pentru persoane care doresc să slăbească sau pentru persoane care au probleme de sănătate. Gândiți-vă puțin : de câte ori s-a preparat ca fel principal o salată gustoasă cu multe legume și cu un sos delicios de sărbători ? Sau la zile de naștere ? De câte ori te-ai gândit să pregătești o salată cu penne de exemplu într-un weekend când ai invitați acasă ? Îți zic eu…de puține ori sau poate deloc. Îmi amintesc într-un weekend când am invitat mai mulți prieteni la noi acasă și eu, guraliva de mine m-am dat de gol și le-am povestit ce salată bună urma să le pregătesc ( foarte încântată și entuziasmată ). Ghici ce s-a întâmplat ? Un prieten a mers la fast-food înainte să vină la noi și altul și-a încălzit acasă sarmale pe idea că la mine ” va muri de foame”.

Însă să trecem la ale noastre și să bifam câteva mituri despre „salate„.

Dacă vrei să slăbești trebuie să mănânci salate zilnic. Adevărat sau fals ?:)
Indiferent de scopul tău ( slăbire/menținere/luare în greutate/creșterea masei musculare ) consumul de salată ar trebui să fie în jurnalul tău alimentar. Însă a mânca zilnic salată nu este indicat și nici nu este sustenabil pe termen lung. Te plictisești. Aceeași reacție ai avea și dacă ai mânca zilnic langoș de exmplu. Nu este indicat să consumi un preparat zilnic deoarece o alimentație sănătoasă și care să devină un stil de viață trebuie să fie diversificată și echilibrată dpdv nutrițional. A slăbi înseamnă a mânca din toate grupele alimentare. A slăbi înseamnă să poți consuma și ardei umpluți cu legume, orez și bullion dar și o salată cu ton de ex.

Fals

Salatele au mereu același gust. Sau chiar nu au nici un gust ! Adevarăt sau fals ?
O salata bună înseamnă ingrediente de calitate și un dressing bun. Gustul, aroma, culoarea, textura uleiul este esențială. Caută mereu surse cât mai bune, de calitate la ulei, otet, miere, iaurt. Un dressing bun înseamnă să folosești și multe mirodenii aromate, roșii uscate, legume uscate, boabe de piper de calitate. Gândește-te puțin. Am un bol cu salatță de spanac, rucola si valeriană. Pun puțină sare și ulei de floarea soarelui. În alt bol am aceleași verdețuri dar mi-am pregătit un dressing pe bază de ulei de dovleac sau cânepă, boabe de piper negru și rosu, sare, puțin otet balsamic și oregano. Care crezi că va fii mai bun ?

Fals

Salatele le pot consuma doar vara. Adevărat sau fals ?
Parcă eram niște oameni de treabă, moderni.:) Sincer legat de consumul de salate prefer să le cumpăr din magazinele comerciale decât din piață deoarece știu că au trecut măcar un filtru de control. Toamna și iarna avem mixurile de salate la pungă din supermarketuri, care sunt foarte gustoase. Se găsesc simple sau cu sfeclă, morcov, guile rasă, boabe de porumb, etc. Așadar mâncați liniștit salatele ” ready to eat” care sunt în combinații delicioase. Să nu uităm ca trăim în secolul XXI .

Fals

Salatele le pot mânca oricând, oricât pentru că au puține calorii. Adevărat sau fals ?
Nu, nu, nu. Și salatele pot să îngrașe. Și cantitatea poate să îngrașe chiar dacă sunt ingrediente sănătoase. O lingură de ulei de măsline are în jur de 90 kca. Dacă pun 4 linguri de ex – uite că am un plus de 360 kca doar din dressing.

Fals

Salatele conțin doar legume, iar mie legumele nu-mi plac. Adevărat sau fals ?
O salată bună poate să conțină paste. O salată bună poate să conțină și carne de porc fără grăsime gătită la cuptor. O salată bună poate să conțină și sardine. O salată bună poate să conțină și somon fume combinat cu un ou poșat. Baza salatei trebuie să conțină legume și să fie combinată pe urmă cu o sursă de carbohidrați complexi sau o sursă de proteină animală/vegetală.

N4D_5844

Există ceva ce-mi place mult în bucătărie. Imi place și îmi zâmbesc ochii când arunc în bol un pumn, 2 pumni de verdețuri. Imi încântă papilele gustative. Mă satură, mă hrănește. Radiez a sănătate.

Radiază și tu alături de o salată. Nu vreau zilnic. Dar te rog, hai măcar de 3 ori pe săptămână.

O salată bună are următoarele reguli : frunzele se spală bine și se usucă. Dressingul se face separat, se amestecă bine și se condimentează cu sare si piper. Folosește ingrediente de sezon. Adaugă treptat oțetul sau mierea la început. S-ar putea să iti iasă prea acră sau prea dulce dacă le adaugi la final deasupra dressingului de bază.

Salată tradițional românească
salată verde
măsline verzi
telemea de vacă/de oaie
roșii
castraveți
ardei rosu
ceapă roșie
ulei de floarea soarelui presat la rece
pătrunjel
oțet balsamic
1/2 lipie integrală tăiată în 4 parți și pusă în prăjitorul de pâine
oregano


Salată cu penne integrale
rucola
valeriană
spanac
100 gr de penne fierte al dente
roșii uscate
semințe de dovleac și de pin trase puțin în tigaie
grana
ulei de măsline
1 avocado
lime


Salată cu nebunii
rucola
valeriană
brânză de capră la grătar
somon la cuptor cu mirodenii, tăiat fâșii
roșii
ardei galben, ardei roșu, ardei verde
ulei de măsline, miere, oțet, semințe de pin

Love,
Lioara – Consultant in Nutritie Oradea

Lioara
Lioara
Energie, perseverenta, munca si multa incredere in sine! Lioara - Consultant in Nutritie & Lifestyle - Nutritionist Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings